Shop Mobile More Submit  Join Login
A walk in Bandung by scarlet-dragonchild A walk in Bandung by scarlet-dragonchild
Poster for my currently work-in-progress comic about Bandung :)

Let's take a little walk in Bandung :D

First off we'll go along the impromptu market along Ganesha Street, just infront of the ITB university. Find all sort of knick-knacks from traditional blades and DVDs to a spare shoelace. Peeking among the foliages you might see the stylized roof of the Universty's famed East halls - Legend has it that the Indo-Dutch architect buried all the plan drawings for the building right beneath it, so if anything happens to it, they'll just have to dig the plans up and make a new copy. Practical sort of person, eh? :D

Next stop is Cihampelas, with its rows of trees and superhero statues atop their jeans and clothings store. Over the years the district's gone bigger and bigger and newer malls and hotels are being erected. Such a pity that it comes with a price..just down that narrow alley you'll once find the Cihampelas swimming pool- a delightful old place fed directly from a natural spring just behind its building. Since the spring dried up due to the recent buildings, they had to close up. But I guess that's just what business does to places, eh? let's not get carried away by that and sample some of the local delicacies offered by the street vendors here instead :3

Whew, that was a lot of dumplings and Durian Ice cream we had...now let's take a detour from the main route and have a walk through the maze of houses beneath the Pasupati bridge. We'll pass ladies gossiping in warungs and children playing in the rare spots of open spaces that the city still has. Don't you wish there'd be more places for them to play instead of this big new shiny trade centre they're going to build on the end of the bridge?

It's late afternoon, and we're walking along the cobblestones of Braga street. Rows upon rows of old shops, once the most glamorous in all of the East Indies, mingle with CircleK and glittering bar signs. We might feel a bit peckish, and nowhere beats tea and a few old fashioned pastries in the sumber Hidangan bakery, which has been around for decades now. Sink into one of the antique chairs and have a bookepotjes or an almond pastry.

It's getting late, and the traffic cranks up to a slow crawl with much honking abound. Luckily we've reached the heart of all that ruckus, the Dago street. Once rows of private Colonial villas, the street now glitters with shops, malls, cafes, and nightlife. Now let's find somewhere to eat and then perhaps call this a day..


Watercolors on A3 paper
Enjoy the walk :D
Add a Comment:
 
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 14, 2009  Professional Traditional Artist
hehhee..iya, saya harap masih akan 'nice' sampe lama..:)
Reply
:iconyamineco:
yamineco Featured By Owner Mar 11, 2009
Ada naganya lho.. Kucing yg nongkrong sama betmen juga lucu~ :D

Sempet yaaaa curhat soal pemandian Cihampelas sama ngomongin es duren..

Omong2 kelupaan alun2 tuh.. ^^;
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 11, 2009  Professional Traditional Artist
hehhe kan Batman/Catwoman peh..my OTP :D (gak penting samasekali)

Pengennya emang tadinya alun-alun sih, cuman sekarang sayangnya alun-alun uda bukan public space kaya dulu lagi..taman alun2 uda lebih menjurus ke taman mesjid agung ^^;
Reply
:iconyamineco:
yamineco Featured By Owner Mar 12, 2009
Literally catwoman lho.. :D

dan harusnya ITB itu public space yah.. --; mari salahkan aturan2 ga jelas itebe.. --
Reply
:iconazyuratrix:
azyuratrix Featured By Owner Mar 11, 2009  Professional Traditional Artist
dkuasain cK bandung gt tuh~
fav ag~
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 11, 2009  Professional Traditional Artist
hahaha...abisnya di Bandung banyak banget cK..and I sort of view cK as the modern urban life's poster child..or something :D
Reply
:iconazyuratrix:
azyuratrix Featured By Owner Mar 13, 2009  Professional Traditional Artist
bandung kan genx motor bgt~ha2
Reply
:iconmymeke:
Mymeke Featured By Owner Mar 11, 2009  Student Traditional Artist
it's gorgeous, you're painting skills with aquarel are amazing! :D
Reply
:iconpinniped:
pinniped Featured By Owner Mar 11, 2009
Wow, really looks like the crowded place Bandung is now, instead of its old identity as an escapade for rich landowners... :D Many places I recognise there, though I'm afraid the only one I truly like would be Sumber Hidangan... lulz

Despite the crowdedness... the Bandung on your picture really looks welcoming and warm. :D Well, at least, more welcoming that the real Bandung at the moment, with all the flooding of the darn sewage.

Did you draw this with reference? :-?
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 11, 2009  Professional Traditional Artist
well it's still an escapade for rich Jakartan landowners..guess it just multiplied exponentially in numbers ^^;

There are still warm places in Bandung, although sadly now one would have to look deeper into it to find those nooks and crannies that are still 'Bandung'.

Yep, I sort of do a round trip around Bandung photographing things (and also raiding the photo collections of my lovely lovely architectural friends :D) for reference in making the comic.
Reply
:iconpinniped:
pinniped Featured By Owner Mar 13, 2009
Multiplied enough to make it uncomfortable every weekend... the already too-small for a metropolitan city streets filled with cars adorned with the letter B on their plate numbers... :D

You're planning to make a comic set-up in Bandung? If that's so, that sounds awesome~

Okay, somewhat out of topic here... other than the area around Braga, have any suggestions on 'Bandung that is still Bandung' locations to see? :D *gets stomped*
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 13, 2009  Professional Traditional Artist
Yeah, the comic's gonna be a set of short stories featuring places and old buildings in Bandung..wish me luck on it :D

Hmm..selain Braga yah..sebenernya daerah2 perumahan yang sekitar jalan Anggrek, Mangga, dll gitu masih enak buat dipake jalan-jalan, rumah2nya masi pada tua dan lucu, kadang ada warung yang masi kuno gitu..Likewise dengan sebagian daerah Cisangkuy dan sekitarnya. Cihapit juga, tokonya banyak yang bernuansa jaman kapan gitu XD

Bagian depan ITB (sipil, fisika, aula barat) bangunannya masih bangunan lama banget, dan nuansanya juga lumayan kejaga sih..XD Taman Ganesha juga masi lumayanan

might sound ridicilous, but Taman lalulintas :D also, daerah sekitar situ karena sekolah dan militer jadi bangunannya masi jarang yang diapa-apain.

..Hotel Surabaya dan sekitarannya sih tadinya bagus, cuman sekarang dah dijadiin hotel tingkat..XD kalo iseng coba nyelinap kedalem SMAK Dago yang sebelahnya smansa, bangunan tengahnya ruin gedung pertunjukannya keren :p

...tapi ini buat jalan-jalan yang rekreatif gitu ya? er, Dago pakar? Dago tea house? huahahaha...*gets stomped too*
Reply
:iconpinniped:
pinniped Featured By Owner Mar 13, 2009
Kyaaa, kyaaa, can't wait for the comic! If it gets on sale, I'll definitely buy it :dance:

Huahaa... sekolah saya sebelahan sama SMAK Dago itu tho. Cuma kesannya angker banget, agak sungkan juga masuk kesana (dan dalam riwayat bazaar sekolah yang dilaksanakan disana, saya nggak pernah ikut... *ditimpuk*)

Nggak harus terang-terangan rekreatif gitu sih. Kebetulan orang yang saya ajak jalan-jalan sukanya memang sama bangunan tua. Pernah sih ke daerah sekitar TLL, tetapi... nggak tahu tuh cara ke Cisagkuy dan Cihapit gimana ^^; *anak Cihampelas yang nggak tahu arah*
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 14, 2009  Professional Traditional Artist
Tapi lyceum SMAK Dago itu..emang angker XD..waktu studi buat pelajaran sejarah Arsitektur kesana diceritain macem2 sama penjaganya ^^;..yah emang jangan kesana sendirian aja kali ya...

hmm...saya juga bego kalo disuruh jelasin arah..biasanya jalan jalan jalan tau2 udah sampe di suatu tempat ^^;..kalo yang masih deket sama Cihampelas apa yah..mm..mumpung pemandian Cihampelasnya belom diambrukin enak jalan2 disekitar situ, yang ada tangganya tinggi sebelah rumpun bambu..hehe

Oiya kelupaan..kalo mau makan yang rada 'bagusan' dalam suasana Bandung dulu, cobain Hotel/Klub Bumi Sangkuriang yang di daerah Ciumbeluit...bekasnya klub Concordia jaman dulu..sebagian besar bangunannya masi jaman dulu, dan taman belakangnya juga bagus :D
Reply
:icone-park:
E-park Featured By Owner Mar 11, 2009  Professional Digital Artist
*berharap bisa berada di sana bulan agustus nanti*
Reply
:iconfreyralfheimr:
FreyrAlfheimr Featured By Owner Mar 11, 2009  Hobbyist Artist
wah...back in action nih :bounce:
sperti biasa...subarashi
:clap:
Reply
:iconsphena:
Sphena Featured By Owner Mar 11, 2009
i wish i could paint like you do....

btw, the dragon returns from his slumber!! is there a new evil contractor scheming again? XD
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 11, 2009  Professional Traditional Artist
but you can paint like you do, and that's goddamn special in its own right :D

nyuuu...there's -always- going to be scheming evil contractors :(
Reply
:iconsphena:
Sphena Featured By Owner Mar 11, 2009
can longing for something someone didn't have be called greed?

i wish bandung can be restored to what it was when i was a little kid. a quiet town shaded by trees....

ever tried interviewing old folks for your comic reference?
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 11, 2009  Professional Traditional Artist
He? seperti kalo orang lain gak punya bakso trus kita pengen bakso yang tidak dipunyai orang itu? gak ngerti 0_O
*zisanya bego dan lapar XD*

Yeah..sepi dan tiap pagi dingin banget sampe berkabut..hehe, bisa ke sekolah pake sweater trus ngga dilepas seharian..those were the days ;__;

Uh huh, I've visited some, but mostly those with some sort of historical/cultural expertise. Yang sebenernya pengen cuman susah kenalnya tuh old folks yang bener2 hidup lokal n masi ada cerita2 aneh gitu...hehehe
Reply
:iconaiyeahhs:
aiyeahhs Featured By Owner Mar 11, 2009  Professional Digital Artist
Eh selalu ada Red-riding-hood nya ya...
(pesen bakso tahu mbak?)
gw black-ridiculous-hood nya kalo gitu XD
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 11, 2009  Professional Traditional Artist
hihihihi kapan2 collab yu Ai :D
little red riding hood and the black-ridicilous-hood goes on an incoherent adventure! :D
Reply
:iconaiyeahhs:
aiyeahhs Featured By Owner Mar 11, 2009  Professional Digital Artist
wah ngeri atuh collab sama lu mah...
ntar kebanting gw nya... XD

jalan2 aja deh! gimana? ;)
Reply
:iconericbdg:
ericbdg Featured By Owner Mar 11, 2009  Professional Digital Artist
Eh ada naganya!
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 11, 2009  Professional Traditional Artist
hahhaa...iya mas, buat tebak berhadiah cari naga :D
Reply
:icondeenee:
deenee Featured By Owner Mar 10, 2009
waa asiiik jalan2 ke bandung..
gw suka awannya.. and haiyaa.. the details. keren abis :D
kalo gw pake watercolors yang ada jadi kyk genangan air got. haha.

*adds to favorites*
Reply
:icongeraldus:
geraldus Featured By Owner Mar 10, 2009  Hobbyist General Artist
nyaa..so lovely..suka banget..Btw ternyata suka makan di sumber hidangan juga a.k.a Het Snoephuis..udah nyoba ijs morgut nya?? lekker zus...
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 10, 2009  Professional Traditional Artist
hehehe...kalo gitu kapan2 bareng kesana yok pyu..hehe sambil gambar menggambar :D pan semua orang kalo ke Braga pasti foto2, kita gambar menggambar di jalan aja :D

ah Zora...jadi lapar :p
Reply
:icongeraldus:
geraldus Featured By Owner Mar 12, 2009  Hobbyist General Artist
hayu2..boleh2...cobain kue pienya Snoephuis..namanya lizen kalo ga slah..ehm enaknya mak..

keren2..menggambar jalan braga..dimensi baru untuk menangkap rasa dari jalan lama..

sama..jadi pengen ke Braga cuman buat beli rotinya..
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 14, 2009  Professional Traditional Artist
duh Zora, jalan-jalan yok!!
(walaupun kemungkinan besar akhirnya kita nyamil2 doang dan gak nggambar, sebentar ke Braga permai, sebentar ke Snoephuis, terus ke eskrim Canary...hihhi)
Reply
:icongeraldus:
geraldus Featured By Owner Mar 15, 2009  Hobbyist General Artist
yu mari yuk..capcuz...mo kapan suz?..btw jij udah lulus dari ITB jan?? akhirnya sang gajah takluk donk..duh pengen es krim dariSnoephuis..wajib dicoba hukumnya itu mah..kyaa..
Reply
:icontraevoli:
traevoli Featured By Owner Mar 10, 2009
bagus bangets.. :love:
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 10, 2009  Professional Traditional Artist
hehehe makasiii :hug:
Reply
:iconsomewell:
somewell Featured By Owner Mar 10, 2009
Lovely painting (2)
:love:
Reply
:iconbieyourself:
bieyourself Featured By Owner Mar 10, 2009
teknik cet airnya menarik!
saya suka
Reply
:iconyaruyachi:
yaruyachi Featured By Owner Mar 10, 2009  Student General Artist
hha...amazing!! XD

btw... ada batman.. O_Oa

kalo ga salah *inget2... itu yang ada patung betmen segede gaban tmpt jual clana jeans bukan??? *ingat2... =_=a

eh? betmen pa supermen ya?? (>,<;)a
Reply
:iconhokuto:
hokuto Featured By Owner Mar 10, 2009
It looks like a beautiful place to go walking. :heart: Lovely painting! (And hee, Batman!)
Reply
:iconartoveli:
Artoveli Featured By Owner Mar 10, 2009  Hobbyist General Artist
Wow, great tour! I feel like I'm there as I read it. I'm amazed you managed to get so much detail into the picture too, without making it hard to look at. Wonderful work!:clap:
Reply
:iconwanderinatnight:
wanderinatnight Featured By Owner Mar 10, 2009
The dragon flowing in and out of the painting is a nice touch. Lovely work.
Reply
:iconuphique:
uphique Featured By Owner Mar 10, 2009  Professional Artist
dari semuanya saya suka awannya,,
instant fave,,
Reply
:iconangelmarthy:
angelmarthy Featured By Owner Mar 10, 2009  Professional Digital Artist
:wow: Wuih jago niyh Bahasa Inggrisnya..kayaknya udah siap ke Inggris ya, Kisha? :floating:

Btw, ntar kalo mo dibuat komik, berapa halaman?bagus lho, bisa buat panduan wisata gitu, trus, bisa tuh siapa tau toko-toko yang disebutin di komik mau sponsorin komiknya.Kan kamu juga mempromosikan mereka, Kisha..tul gak :aww:

eh, tapi kok ada naga yang sembunyi tuh..di balik toko ampe angkot? :? hayoo ketahuan ya hidden quiz-nya..dapet apa niyh udah berhasil nebak?:D
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 10, 2009  Professional Traditional Artist
Dapet naga! ntar dia terbang sendiri kok ke rumahnya marthy, buka aja dikit jendelanya :D

Hehe..rencananya sih 100-an halaman gitu, warna semua soalnya...er...bagusnya juga gitu sih..cuman kayanya ceritanya terlalu memfantasy buat jadi panduan wisata XD ntar bingung orangnya karena komiknya ga menunjukkan dimana bisa nemu FO tapi dimana bisa menemukan peri hutan yang masi tersisa di Bandung :P

But bunches of thanks for the idea..hehehe...:glomp:
Reply
:iconangelmarthy:
angelmarthy Featured By Owner Mar 10, 2009  Professional Digital Artist
:wow::wow::wow: What??100 halaman??full colour??are you sure??:faint: udah ada yang bakal nerbitin ya Kisha?bagus deh..yang semangat aja yee..btw, udah kelar berapa halaman?
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 10, 2009  Professional Traditional Artist
huue..karena kebiasa nggambar full color aja sih, I'd actually have more trouble had I tried to construct a purely black and white piece ^^;

Hehehe baru mulai nggambar banget kok, nyari datanya yang lama soalnya :D doakan ya pyuuuu
Reply
:iconangelmarthy:
angelmarthy Featured By Owner Mar 18, 2009  Professional Digital Artist
Kisha,kamu sering baca novel atau karya sastra bahasa Inggris ya. Pemilihan kata-kata bahasa Inggrismu bagus lho.. salute! :ahoy:
Reply
:iconorgylea:
orgylea Featured By Owner Mar 10, 2009
home sweet home....
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 10, 2009  Professional Traditional Artist
Yeah...let's try to keep it sweet :D
Reply
:iconatshoki:
atshoki Featured By Owner Mar 10, 2009  Student Photographer
Wah...keren nih sha....butuh wktu brp lama ngerjainnya? :clap:
Reply
:iconscarlet-dragonchild:
scarlet-dragonchild Featured By Owner Mar 10, 2009  Professional Traditional Artist
hehehe...yang ini sehari...soalnya waktu itu dikejar deadline buat masukin ini ke pameran XD...kalo ngga sih bakal dienak-enakin sampe berminggu-minggu :D

makasih pyuuu :D
Reply
:iconatshoki:
atshoki Featured By Owner Mar 10, 2009  Student Photographer
waduuuhhh kejar setoran bgt yah :rofl:
klo g buru2 pasti bakalan lebih lg nih kayanya :D

iya sama2 non :D
Reply
Add a Comment:
 
×




Details

Submitted on
March 9, 2009
Image Size
403 KB
Resolution
1004×710
Link
Thumb
Embed

Stats

Views
27,184
Favourites
1,008 (who?)
Comments
239
Downloads
934
×